ASMA AL-HUSNA

Friday, June 12, 2009

DON'T READ THIS ARTICLE

You’re not allowed to read this article,
This is the second sentence,
Please stop reading,
Wherever you are, please stop reading,
Or you will regret it later,
Stop!!! I say stop reading!!!
You’re still reading it,
I’m warning you once again,
Don’t read this article but…
Why are you still reading it???
I’m warning you once again,
Don’t read this article…
Why are you still reading it???

Don’t read this article!!!
This is the second paragraph
That you have read,
Why are you still reading it???
Can’t you obey this simple question?
You’re just wasting your time,
If you keep reading it…
But if you’re still reading it,
That proves you’re a stubborn person,
Because you never ever try to obey this simple instruction…

BAHAGIA HANYA SEKETIKACuti semesta datang lagi kehadiran di rumah ibarat tunggul yang menyepi tanpa dipedulikan. Sudah seminggu ayah tidak pulang ke rumah. Kata Mak Asih, pembantu rumahku, ayah ke Kuala Lumpur untuk mesyuarat. Bonda pula kerap pulang lewat malam kerana menyelesaikan tugasnya sebagai pengurus di sebuah bank di Johor Bahru. Harapanku agar cuti kali ini dapat diisi dengan pengalaman manis yang dapat merapatkan kami, sebuah keluarga yang mewah dengan harta tetapi kasih sayang, hancur berkecai apabila bonda terpaksa bertugas di Singapura selama dua minggu ini. Ini bermakna aku akan ditinggalkan berseorangan di rumah sehingga cuti pertengahan semesterku berakhir. Petang itu, selepas bonda dihantar oleh Pak Amran, driver ayahku, ke lapangan terbang, aku terus mengenakan seluar jeansdan t-shirt untuk keluar bersiar-siar. Tiada siapa yang dapat menghalang keras kepalaku untuk berseorangan hari itu, walaupun telah ditegur Mak Asih.

Di bawah sebatang pokok, aku cuba mengenang kembali hidupku yang sunyi tanpa kasih sayang. Kelihatan di suatu sudut, sebuah keluarga yang duduk bersama sambil bergurau senda. “Jika aku bukannya anak tunggal, pasti hidupku berteman…”, setitis air mata jatuh ke bumi, tiba-tiba kepalaku terasa amat berat. Pandanganku gelap, lalu…

Kedengaran suara Mak Asih di sisiku. Aku cuba mencari-cari wajah ayah dan bonda tetapi hampa. Sinar terang menusuk ke mataku dan kini baru kutahu aku berada di hospital. Mak Asih memberitahuku, bonda dan ayah berpesan agar selalu makan ubat supaya sakit kepalaku berkurangan. Katanya lagi, bonda dan ayah tidak dapat pulang melawatku kerana terlampau sibuk dengan tugas masing-masing. “Sampai hati bonda dan ayah meninggalkan aku… apakah kerja lebih penting daripada kesihatanku??” hatiku berbisik diiringi air mata yang membasahi pipi. Setelah aku diperiksa, doktor membenarkan aku pulang sambil dibekalkan beberapa jenis pil. Kata doktor, pihak hospital akan mengeluarkan keputusan pemeriksaan enam bulan lagi. Aku tertanya-tanya mengapa lama sangat? Persoalan yang bermain di fikiranku termati apabila kereta yang dipandu oleh Pak Amran memasuki kawasan banglo.

Esok, persekolahan semestaku yang kedua akan bermla. Sebagai pelajar di sebuah sekolah berasrama, aku terpaksa pulang ke asrama petang ini juga. Sambil berkemas, sekali lagi wajah ayah dan bonda bermain di kotak fikiranku. Selama tiga tahun aku hidup di asrama, cuma sekali sahaja mereka menghantarku ke sana. Selepas itu, tugas tersebut diserahkan bulat-bulat kepada Pak Amran. Bila aku terlihat Danang, tasya, Nakula dan Sadewa dihantar pulang oleh keluarga masing-masing, aku mulai sebak. “Sampai bila nasib aku akan terus begini??”

“Nabila!!” aku tersentak. Fikiranku yang melayang jauh kembali kutumpukan ke dalam kelas. Segala nota di papan putih cuba kuamati tetapi otakku buntu untuk menerima itu semua. Walaupun SPM hanya tinggal lima bulan lagi, persediaanku untuk menduduki peperiksaan besar itu amat tipis sekali. Dalam masa yang sama, semangat untuk terus belajar lesap.

Kedengaran suara lembut cikgu Tini, guru Sejarah yang juga merupakan guru kaunseling.
Aku melangkah keluar dari bilik kaunseling dengan perasaan yang berkecamuk. Masih terngiang-ngiang lagikata-kata Cikgu Tini sebentar tadi. “Nabilah!! Sejak akhir-akhir ini awak sering termenung di dalam kelas. Saya perhatikan keputusan peperiksaan awak semakin merosot. Saya mahu awak sedar bahawa SPM hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi. Jika awak mempunyai masalah, ceritakanlah kepada saya. Saya berjanji akan membantu awak.”

Patutkah aku menceritakan rahsia hidupku yang kusimpan rapi di dalam hati selama tujuh tahun ini? Sejak hari itu, hubungan aku dengan Cikgu Tini kian rapat, ibarat kakak dan adik. Dia segala-galanya kini, tempatku mengadu, tempatku bergelak ketawadan tempatku bersedih. Semakin lama kurasakan hidup ini ibarat bersinar kembali. Aku semakin bersemangat untuk belajar.

Tanggal 08 November kini menjelang. Aku melangkah masuk ke dewan peperiksaan dengan penuh keyakinan. Teringat kembali kepada ayah dan bonda. Akanku hadiahkan kepada mereka 12A1 walaupun hadiah ini mungkin tidak memberi apa-apa kesan terhadap kasih sayang mereka. Setinggi-tinggi harapanku hanyalah satu, ingin memiliki keluarga yang bahagia

Esok akan bermula cuti semester. Sebelum meninggalkan sekolah, kelihatan wajah gembira pada setiap pelajar tingkatan lima. Aku berlari-lari anak di bawah terik matahari menuju ke kantin. Sedang aku menjamah nasi lemak, sekali lagi sakit kepalaku menyerang. Dengan pantas Cikgu Tini dipanggil dan lantas aku dibawa memandangkan keadaan aku yang agak kritikal. Aku hanya di temani Cikgu Tini sebelum dia membuat panggilan telefon kepada ayah dan bonda.

“Cikgu, andai saya pergi dulu...”
“Eh, apa awak katakan ini, Nab?”
“Katakan kepada bonda dan ayah...Nabilah mahukan keluarga yang bahagia”, dengan perlahan-lahan aku menutup mataku.
Perlahan-lahan aku membuka mataku. Teringin sekali aku melihat alam yang kurasakan tidak bermakna bagiku ini. Bonda..... ayah, kedua-duanya berada di sisiku dengan mata yang digenangi air.
“Nab, maafkan bonda dan ayah sayang... Kami tidak sangka semuanya kan berlaku seteruk ini.”
“Nabilah... Semuanya telah cikgu ceritakan kepada ayah dan bonda kamu.” Alngkah bahagianya hidup ini... Baruku rasakan bahagia yang kucari selama ini.
“Bonda dan ayah berjanji tidak akan tinggalkan Nabilah lagi...”
Dengan penuh kasih sayang, bonda memeluk erat tubuhku. Cikgu Tini mengatakan sudah dua minggu aku terlantar koma di hospital. Kelihatan kelibat doktor yang merawatku lalu dihadapan bilikku.
“Doktor, boleh sya tahu...”
“Ya, Nabilah, awak ada apa-apa masalah? Saya harap awak dapat bersabar kerana keputusan 6 bulan lepas akan dikeluarkan esok.” Ah, persoalannya tak pernah terjawab!
“Nabilah, esok keputusan SPM akan keluar itu pun, bonda dan ayah akan ke sekolah untuk mengambilnya tapi Nabilah tak boleh ikut.”
“Kenapa Nabilah tak boleh ikut bonda, ayah?” Aku tidak berpuas hati.
“Kan Nabilah masih sakit, sayang... Ermmm... baiklah, kalau Nabilah dapat 12A, Nabilah nak ayah belikan hadiah apa?
“Ayah... Bonda... , Nabilah hanya mahukan kasih sayang bonda dan ayah selagi Nabilah masih hidup. Bagi Nabilah, itulah hadiah yang paling berharga...” Bonda dan ayah terdiam sebentar sambil tersenyum. “Percayalah Nabilah! Segala kasih sayang bonda dan ayah takkan kami sia-siakan.” Syukur kepada Ilahi...
“Nabilah, tahniah nak...” Ah, aku terjaga dari tidurku. Jam dinding menunjukkan tepat jam 11.30 pagi. Sarapan yang dihidangkan oleh jururawat di hadapanku telah pun sejuk.
“Sayang, kamu dapat 12A”
“Alhamdulillah, ayah dan bonda... terima kasih, tanpa ayah dan bonda tak mungkin Nabilah dapat keputusan secemerlang ini.” Tiba-tiba pintu bilik diketuk.
“Encik Aji dan Puan Arini, sila ke bilik saya.” Hatiku tiba-tiba berdegup kencang. Ayah dan bonda memandang ke arahku lalu melangkah menuju ke bilik doktor.
“Nabilah, ayah harap Nabilah dapat bersabar. Kami terpaksa memberitahu Nabilah hal ini walaupun pahit untuk kami luahkan. Seperti kata doktor Nabilah hanya boleh...” Kelihatan pipi bonda dan ayah mula dibasahi air mata. Aku semakin keliru, “hidup seminggu sahaja lagi, Nabilah menghidap barah otak yang kritikal...” Mukaku bertukar pucat, air mataku mula bergenang. Persoalan yang selama ini menghantuiku terjawab dan inilah takdir yang terpaksa aku terima. Walaupun aku derita menanggung penyakit ini, tetapi di sudut hatiku, masih tersimpan gembira dan syukur kerana dapat menyatukan kembali ayah dan bonda. Sekurang-kurangnya harapanku untuk memiliki kebahagiaan telah dapat kukecapi walaupun seketika...